duurzaam renoveren

De opdrachtgevers, met antroposofische inslag, hebben een jaren ’50 appartement gekocht in Waldeck. De keuken is verplaatst en via een doorbraak met de nu L-vormige woonruimte verbonden. Nadat er is gestript zijn de wanden aan de binnenzijde geïsoleerd met een dampopen systeem van biobased materialen: houtvezelisolatie met een basis leemlaag afgewerkt met gekleurde leemstuc. Deze opbouw isoleert niet alleen maar reguleert ook de vochtigheid in de woning zodat een aangenaam binnenklimaat ontstaat. De tegelvloer en de radiatoren zijn verwijderd en er is een losliggend vloerverwarmingssysteem, ook in houtvezelisolatie, voor in de plaats gekomen. Op de vloeren is tenslotte marmoleum gelegd, een al lang bestaande maar nog steeds mooie vloerafwerking van natuurlijke grondstoffen.
Buiten het ontwerp heeft R/VDM ook de organisatie en de bouwbegeleiding voor de op afstand wonende opdrachtgevers verzorgd.

ontwerp
2023

partner
Groene Bouwmaterialen

woninguitbreiding

Een éénlaagse arbeiderswoning met een geknikte kap is vergroot met een extra verdieping en een grotere kap. Hiermee zijn twee lichte slaapverdiepingen ontstaan. De technische uitdaging was het inpassen van een staalconstructie en het voldoen aan alle bouwfysische eisen. Er is ook aandacht gegeven aan het doorzetten van de bestaande gevel in raamverdeling en metselwerkkleur en – details, zodat een vanzelfsprekend beeld ontstaat in de oude straatgevel. Vergelijk de minder verfijnde latere uitbreiding van het buurpand.


ontwerp
2018

partner
Robbemont – constructief ontwerp

tuinhuis

In deze tuin zijn in de loop der jaren een schuur en werkplaats gegroeid. Vanwege tuinverhoging wordt in de plaats daarvan een tuinhuis met atelier, schrijfkamer en houtopslag gemaakt. Als verwijzing naar het eerdere bouwwerk is het tuinhuis in twee versprongen delen ontworpen met een translucent dak. De relatie van de opdrachtgevers met Scandinavië is vertaald in een gevelbekleding van lariks delen, afgewerkt met klassieke rode Zweedse lijnolie verf. Al het houtwerk is duurzaam, geschroefd en de isolatie in de wanden is van schapenwol. Zelf uitgevoerd.


ontwerp
2020

partner
Kees van Boven – bouw / renovatiespecialist

woningbouw

genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 2004

Op het Haveneiland van IJburg ligt blok 16A op een kavel van 175x25m tussen de drukke IJburglaan en een ecologische waterzone. Vanuit deze ligging heeft het bouwblok een stedelijke, solide straatgevel en een achtergevel die sterk gedifferentieerd is met terrassen en tuinen. Binnen de strenge repetitie van de hoofdmassa heeft gast-architect Archipel Ontwerpers enkele woningen geïmplanteerd. Het continue blok is een schakeling van zeer diverse woning-typologiën rond drie trappenhuizen met doorgangen. De woningen hebben een open, flexibel indeelbare plattegrond, een grote buitenruimte en kunnen plaatselijk met nieuwe bouwvolumes uitgebreid worden.

ontwerp
2000 – projectarchitect R/VDM architectuur in dienst van Vera Yanovshtchinsky
opdrachtgever
IJburgermaatschappij CV, Amsterdam – ING Real Estate, Den Haag
programma
52 appartementen, maisonettes, grondgebonden woningen, casco- en praktijkwoningen, parkeergarage – oppervlak 11.000 m2
foto’s
Sjaak Henselmans – VYa

buitenplaats

Een oude boerderij met nieuwe bijgebouwen, mooi gelegen aan de Dommel, wordt door de opdrachtgevers veranderd in een buitenplaats met wonen, recreatie en vergaderruimten. Op het aanliggende land komt een grote variatie aan originele recreatieverblijven. De uitgewoonde boerderij wordt voorzien van een nieuwe kap (constructie) en aangepaste indeling. R/VDM architectuur heeft de vergunningverlening van alle recreatieverblijven binnen het bijzondere bestemmingsplan verzorgd. De boerderij is ingemeten, het ontwerp van de constructie begeleidt en er zijn voorstellen gemaakt voor de nieuwe indeling.


ontwerp
2020

partner
Joren van Wijhe – constructie

restauratie

Een rijksmonumentaal landhuis in Vught, in 1881 ontworpen door J.J. van Nieukerken in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl, is in 2003 uitgebrand. De familie heeft besloten om het weer in oude glorie te laten herstellen, aangepast aan de technische eisen van deze tijd. R/VDM architectuur heeft de restauratiearchitect, Arjan Oosterhof architect, geholpen met het uitwerken van de vele kozijn- en geveldetaillering.


ontwerp
vanaf 2021

partners
Arjan Oosterhof architect
Van Dinther Bouwbedrijf

interieur

Een mooie jaren ’20 woning van Jan Duiker aan een pleintje in Bezuidenhout. In het centraal gelegen trappenhuis willen de opdrachtgevers een vitrine- en opbergkast. De latten en stoere art-deco detaillering van de originele hekwerken komen terug in de kast die een nis vult waar ooit een doorgang naar de keuken zat. Om het comfort van de woonkamer te vergroten is een lichte vouwdeur geplaatst die in de zomer open gezet kan worden. Zelf uitgevoerd.


ontwerp
2013

partner
de Timmerwinkel – yellow poplar hout

horeca

Een ramen-chef die al meerdere zaken in Japan heeft gaat aan de slag in Delft. R/VDM architectuur heeft geholpen met de vergunningverlening, overleg met de gemeente en de buren, advies bij de inrichting en afstemming van de diverse apparatuur en installaties. Tevens is meegebouwd aan de inrichting (timmerwerk en aanleg elektra en verlichting) en geassisteerd bij de installatie van het barmeubel en de apparatuur. Inmiddels is een tweede zaak geopend.


ontwerp
vanaf 2019

partners
Kiwari – barmeubel
Kees van Boven – bouw / renovatiespecialist
Diederik Plas – tolk

woonhuis

Op een vrij kavel in Rhenen is een woonhuis met een grote vide en glazen achtergevel gerealiseerd. Nadat het voorlopig ontwerp was gemaakt heeft R/VDM architectuur geholpen met het, in overleg met de opdrachtgever en de adviseurs, verder uitwerken van de lay-out en het ontwikkelen van de strakke detaillering voor de uitvoeringsfase.


ontwerp
2018

partner
BAM, Bunnik

woningbouw

eervolle vermelding Woonprijs Twente 2010

In de wijk Graven Es is een destijds ingebouwde boorlocatie van de NAM vrijgekomen. Uitgangspunt voor het ontwerp is de integratie met de begroeide aarden wal rond de site. Via doorbraken betreedt men het openbare deel van het terrein waaraan de drie bouwblokken met hun voorzijde grenzen. Het gebied tussen de achterzijde van de gebouwen en de wal is privé. De blokken rijzen op vanuit de wal; de aluminium daken vouwen zich vanaf de kruin omhoog. Het artificïele karakter van de daken contrasteert met de gevels: rustig repeterende kozijnen en openingen in zandkleurig ruw metselwerk dat overgaat in de landschapsinrichting van het binnengebied.


ontwerp
2004 – projectarchitect R/VDM architectuur in dienst van Vera Yanovshtchinsky
opdrachtgever
WBO Wonen, Oldenzaal
programma
48 grondgebonden woningen, appartementen en zorgunits (RIBW), parkeergarage – oppervlak 6.400 m2

woninguitbreiding

Aan de Fahrenheitsingel in Amsterdam staan vier stoere woonblokken uit de jaren ’30 met mooie details en hoekoplossingen voor de diverse doorgangen. Voor verschillende anderhalf laagse bovenwoningen, heeft R/VDM architectuur binnen de strikte bouwregels een uitbreiding van de bovenverdieping gerealiseerd. Hiermee is de bruikbaarheid van de hele woning verbeterd en aangepast naar de wensen van de diverse bewoners; grotere of meer slaapkamers, een betere badkamer of zelfs het wisselen van de woon- en slaapverdieping.


ontwerp
vanaf 2016

partner
B&V Raadgevend Ingenieurs – constructie

herbestemming

renovatie

Een rijksmonumentaal landhuis in Wilp is, na vertrek van de laatste bewoonster, tesamen met het landgoed in verval geraakt. De familie heeft besloten om de draad weer op te pakken en het langzaam in oude staat te herstellen. Het landhuis wordt opgedeeld in de oorspronkelijke bouwfasen zodat er drie aparte woondelen ontstaan. R/VDM architectuur heeft de restauratiearchitect, Arjan Oosterhof architect, geholpen met het uitwerken van de vergunnings- en indelingstekeningen.


ontwerp
2021

partner
Arjan Oosterhof architect

woningbouw

genomineerd voor de Architectuurprijs Nijmegen 2010

Stijl 6 is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van BDP Khandekar voor de herstructurering van Hatert. De kwaliteit van de bestaande jaren ’60 wijk, een groene en royale openbare ruimte, wordt weer ingezet in het ontwerp. Het landschap is gevormd tot een glooiend continu grasveld met bloemen, bestaande en nieuwe bomen. Hierin zijn de woonblokken op een losse manier geplaatst, met verdiepte entrees, gedeeltelijk over de verdekte parkeerzones. Het wonen ligt verhoogd boven het landschap. De vormgeving van de blokken is sculpturaal; ruwe glanzende antraciet-zilveren massa met insneden en ingekerfde aluminium kozijnen.

ontwerp
2005 – projectarchitect R/VDM architectuur in dienst van Vera Yanovshtchinsky
opdrachtgever
Talis, Nijmegen
programma
97 appartementen en zorgwoningen (Fokus, RIBW, PWG), parkeergarage – oppervlak 12.500 m2
foto’s
Luuk Kramer – VYa

tentoonstelling

In de wijk Segbroek zijn inmiddels heel wat Polen komen wonen. Het Centrum voor Poolse vrouwen POLKA wilde deze mensen meer zichtbaar maken voor de buurt. Aan enkele van hen is gevraagd een foto van zichzelf te geven op een plek in Den Haag die hen aanspreekt. Deze foto’s zijn als tentoonstelling gepresenteerd op het Regentesseplein. R/VDM architectuur heeft de opstelling vormgegeven en zelf uitgevoerd. Later hebben we de tentoonstelling in aangepaste vorm nog geplaatst in het Haagse stadhuis en de Haagse Hogeschool.


ontwerp
2019

partner
POLKA – Anna Kowalska en Patrycja Pyzalska

woninguitbreiding

Een bovenwoning zonder buitenruimte in een klassiek Haags portiek in de Bloemenbuurt wordt met een dakopbouw uitgebreid en zo 60% vergroot en voorzien van een dakterras van 14 m2. Door de aard van de woningen in dit bouwblok ligt het niet in de verwachting dat er veel opbouwen zullen volgen. R/VDM architectuur heeft daarom, ondanks tegenstribbelen van welstand, de opbouw een alzijdige kwaliteit willen geven. Op de bestaande verdieping betreedt je nu de woning in een grote hal met licht van boven. Hier omheen liggen de slaapkamers, muziekstudio en een grote badkamer. De trap langs een wand met nissen leidt naar de bovenverdieping met de woonkamer en een halfopen keuken. Grote ramen (ook hier zag welstand liever zolder raampjes) geven een weids uitzicht over het plein en de lagere bebouwing aan de achterstraat.


ontwerp
2015

woningbouw

stedelijke vernieuwing

In het stedenbouwkundig plan is op deze hoek van de wijk Morgenstond voorzien in gearticuleerde hoogbouw aan de Zuiderpark zijde, een vijflaags appartementenblok aan de zuidrand en grondgebonden woningen in de tussenstraten. De hoogbouw bestaat uit een ruwe glanzende antraciet-zilveren hoofdmassa met bandramen. Hierin worden gouden en zilveren bouwdelen gestoken, bekleedt met geglazuurde stenen van Tichelaar uit Makkum. In de massa van de lagere gebouwen wordt met een strenge repetitie van gevelopeningen aansluiting gezocht op de hoogbouw. Binnen die repetitie zorgen detaillering en materiaalgebruik voor verbijzondering op de schaal van de woning.


ontwerp
2004 – projectarchitect R/VDM architectuur in dienst van Vera Yanovshtchinsky
laagbouw opgeleverd in 2010, hoogbouw besteksfase, niet gerealiseerd
opdrachtgever
Haag Wonen, Den Haag
programma
275 appartementen en grondgebonden woningen, parkeergarages – oppervlak 35.900 m2

interieur

Een oud weeshuis op een hoek van de Schilderswijk is opgedeeld in appartementen. In een hoog hoekappartement met grote ramen hebben we een kleine entresol uitgebreid met een halfdoorzichtige installatieruimte, werk- en logeerplek. Badkamer en bergruimte zijn geplaatst in een blok dat los in de ruimte staat. De gesloten hoekkeuken is vervangen door losse elementen om zo de ruimtelijkheid te vergroten. Het kleurgebruik sluit aan bij de moderne inrichting en geeft een spannend contrast met de historische plek.


ontwerp
2002

partners
Las- en konstruktiebedrijf de Keizer – staalconstructie
Bulthaup Den Haag – keuken

woningbouw

stedelijke vernieuwing

Aan de Rijswijkseweg zijn op twee kopzones van bouwblokken smalle appartementen gebouwen ontworpen. In de straatgevels zijn de bouwlagen gearticuleerd en geven verdiepingshoge kozijnen een weids uitzicht. Scherpe details benadrukken de gebouwhoeken. De gevels aan het binnengebied zijn licht met aluminium gevels en betonnen galerijen en buitenruimtes. Aan de Laakkade maakt een bijzondere woning de verbinding met de bestaande bebouwing.


ontwerp
2002 – projectarchitect R/VDM architectuur in dienst van Vera Yanovshtchinsky
opdrachtgever
Staedion, Den Haag
programma
45 appartementen en maisonnettes, bedrijfsruimten – oppervlak 6.500 m2
foto’s
Luuk Kramer – VYa

woninguitbreiding

Een herenhuis in het Belgisch Park heeft een verlaagde achtertuin met daaraan een schuurtje als souterrain. De opdrachtgevers willen dit souterrain verdiepen en uitbreiden onder de hele woning. Aangezien de ondergrond uit fijn duinzand bestaat is gekozen om dit onder de gemetselde fundering te verharden door het met waterglas te injecteren. Hierna kon het souterrain langs de fundering uitgegraven en een betonnen bak gemaakt worden. De leidingen onder de vloer zijn verlegd en verzameld en in de voortuin zorgt een ingegraven koekoek voor licht aan deze zijde van het souterrain. De verdere uitwerking is overgenomen door de aannemer.


ontwerp
2014

partner
Robbemont – constructief ontwerp

Scroll naar boven